Strony

Kilka słów o...

... o blogu
Blog powstał w celu dzielenia się przepisami. Zamiast wysyłać je każdemu z osobna, opowiadać jak, co z czym - jest miejsce gdzie można to znaleźć. Dla mnie jest to, osobista książka kucharska - wszystkie przepisy w jednym miejscu. To co mnie interesuje, to przede wszystkim kuchnia tradycyjna różnych regionów świata i Polski mimo, że w wielu z nich nie byłem. Ponieważ nie miałem okazjo spróbować oryginałów, dużo czytam książek, blogów, stron. Przy możliwościach jakie daje automatyczne tłumaczenie już nie jest problemem czytanie na blogach przepisu na łososia po norwesku czy na coq au vin po francusku.  Do tego wszystkiego mogę poeksperymentować z fotografią. Nie przypuszczałem ze robienie zdjęć jedzeniu jest tak wymagające. Potrawy powinny angażować wszystkie pięć zmysłów - nie tylko smakować i pachnieć ale też wyglądać, mieć właściwą konsystencję, a czasem wydać dźwięk. Co to za kruche ciasteczka, które nie chrupią:). Gotowanie to moje hobby, chciałem się podzielić tą pasją z innymi. Mam nadzieję, że z czasem, jak przepisów będzie przybywać, każdy znajdzie coś dla siebie. A jak kogoś przekonam, że gotowanie może być przyjemne i ciekawe, to będzie pełnia sukcesu.

... o tym jakimi zasadami kieruję się w trakcie wyszukiwania przepisów, gotowania :

1. Nie używam w kuchni margaryny;
2. Nie używam do gotowania ulepszaczy; żadnego glutaminianu, pod postacią kostek rosołowych, veget, zup w proszku. Prawdziwy smak mięsa, warzyw, przypraw, owoców jest ciekawszy.
3. Używam jajek w rozmiarze L - jak najświeższych;
4. Staram się używać najprostszych, nieprzetworzonych produktów - istotny jest smak, który sam tworzę;
5. Nie liczę kalorii i zawartości cukru i tłuszczu, póki co nie muszę ;)
6. Nie stosuję zamienników z dopiskiem 'light' - mniej tłuszczu nie zawsze oznacza mniej kalorii i tyle samo smaku. 
7. Przygotowując się do zrobienia 'czegoś' szukam opisów na stronach, blogach, staram się poznać historię danie, w jakim regionie powstało, jakich składników należy użyć, tak by było prawdziwe.