W jednej z dalekowschodnich filozofii istotą jest równowaga pomiędzy przeciwstawnymi siłami, które się uzupełniają. Podejście takie znalazło również odzwierciedlenie w kuchni. Aby jedzenie było postrzegane jako smaczne, powinno zawierać wszystkie pięć smaków w odpowiednich proporcjach. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym, mimo nazwy, spełnia ten warunek. Mamy smak słodki w cukrze i ananasie, słony w sosie sojowym i soli, kwaśny w occie, gorzki w sproszkowanej papryce i pędach bambusa, pikantny w imbirze, pieprzu i ostrej papryce. Wszystko świetnie się komponuje i całkiem szybko przygotowuje.
Składniki:
2 piersi kurczaka
1 papryka
1 cebula
100 g pędów bambusa - zapałki
4 plastry ananasa z puszki
świeży imbir
pieprz
sól
olej roślinny
sproszkowana słodka papryka
Sos słodko kwaśny:
1/2 szklanki cukru brązowego
1/2 szklanki octu ryżowego
1/4 szklanki wody
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Kurczaka kroję w 2 cm kostkę i wrzucam do miski. Dwa, trzy plasterki korzenia imbiru obieram ze skórki i kroję w bardzo drobną kostkę (2 mm) albo ścieram kawałek korzenia na drobnej tarce. Wrzucam do miski z kurczakiem, posypuję solą, pieprzem i skrapiam dwiema łyżkami oleju. Mieszam i odstawiam na około 20 minut.
W tym czasie przygotowuję warzywa. Kroję cebulę w piórka, paprykę w romby, odsączam pędy bambusa, kroję plastry ananasa - każdy na 8 części. Następnie przygotowuję sos - mieszam wszystkie składniki z wyjątkiem koncentratu pomidorowego.
Na rozgrzaną patelnię, z łyżką oleju, wrzucam kurczaka z imbirem i szybko podsmażam z każdej strony. Jak już jest gotowy zdejmuję z patelni na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć go z oleju. Zlewam tłuszcz z patelni i przecieram ją złożonym papierowym ręcznikiem - trzeba to zrobić szybko, żeby się nie poparzyć.
Ponownie wlewam łyżkę oleju na patelnię i smażę cebulę. Jak się zrobi szklista, wrzucam pędy bambusa i zaraz po nim paprykę. Podsmażam wszystko, aż bambus jest miękkie. Do przygotowanego sosu dodaję koncentrat, mieszam i wlewam na patelnię. Jak sos zaczyna gotować się w całej objętości i gęstnieje dodaję kurczaka i ananasa. Wszystko posypuję sproszkowaną papryką. Jeśli trzeba - doprawiam solą. Trzeba wszystko poddusić kilka minut i gotowe.
pychotka :)
OdpowiedzUsuń