Strony

środa, 18 maja 2011

Rabarbar z mascarpone i pomarańczami


Chyba już na wszystkich kulinarnych blogach pokazały się ciasta z rabarbarem, drożdżowe, kruche, biszkoptowe - wiele różnych możliwości i kombinacji. Ja niedawno dostałem rozliczenie za prąd, i tym razem proponuję coś co nie wymaga użycia piekarnika. A tak poważnie, chciałem połączyć rabarbar z czymś co znam z anglii jako trifle. Jest to deser z owocami, biszkoptami, custard i bitą śmietaną. Jako owoce wiedziałem, że będzie rabarbar. Zamiast custard chciałem coś o wyrazistym smaku; poszperałem, poszukałem i znalazłem przepis na pomarańczowy krem z mascarpone i pomarańczami. Połączenie jest bardzo trafione.Kupując rabarbar najlepiej wybierać ten bardziej czerwony, nie tylko lepiej wygląda, ale też jest słodszy.

Składniki:
400 g rabarbaru
25 g cukru (2 - 3 łyżki)
3 łyżki wody

Krem:
75 g cukru
3 żółtka
sok z połowy pomarańczy
skórka z połowy pomarańczy
200 g sera mascarpone
3 łyżki likieru pomarańczowego

4 podłużne biszkopty

Rabarbar pokroiłem na centymetrowe kawałki i wrzuciłem do rondla, posypałem cukrem i wlałem wodę. Podgrzałem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, nie można tego robić zbyt intensywnie, żeby się zupełnie nie rozpadł. Po 10 minutach powinien być miękki. Rabarbar wyjąłem, a sok który został odparowałem, tak by powstał syrop. Syrop przelałem do łodyg i odstawiłem na bok. 

Cukier, żółtka i połowę soku z pomarańczy ucierałem mikserem. Miskę z żółtkami postawiłem na garnku z gotującą się wodą i ucierałem aż zgęstniały i podwoiły swoją objętość. Zdjąłem je z pary, nadal ucierając, aż ostygną. Do kogla-mogla dodałem skórkę z pomarańczy i ser mascarpone. Wszystko wymieszałem na wolnych obrotach. Na koniec wlałem likier pomarańczowy.

Do naczynia wrzuciłem biszkopt. Na biszkopt dałem rabarbar z syropem, a na rabarbar krem pomarańczowy. Dobrze jest wszystko schłodzić w lodówce. Można dodać na wierzch trochę bitej śmietany.

10 komentarzy:

  1. fajne połączenie :) Lubię takie słodkości z dodatkiem mascarpone :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł... Mam pytanie,czym można zastąpić likier pomarańczowy?

    OdpowiedzUsuń
  3. @bozena - nie mam pojęcia, jak chcesz zrobić wersje bezalkoholową, dla dzieci itp. to nie dawałbym wcale likieru - jak próbowałem kremu przed dodaniem alkoholu był dobry. Dla wzmocnienia pomarańczowego smaku można by dodać więcej skórki pomarańczowej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała propozycja, świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. smaczne, bardzo :) rabarbar daje kwaskowy posmak - super na wakacje

    OdpowiedzUsuń
  6. witam
    wygląda pysznie i chciałbym zrobić........ ale mam pytanie co do kremu. Czy po połączeniu ubitych żółtek z pary i serka, krem ma dość stałą konsystencję? Czy jest delikatnie lejący? Jakiś czas temu robiłam z takiego serka deser z gotowaną śmietaną ale dodawałam żelatyny gdzie po ostygnięciu było to tak jakby "ptasie mleczko". Dziś robi się torcik z bezy z gotowanym kremem ale za kilka dni zabiorę się za w/w deserek :-) Wygląda wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. witam
    Jakiś czas emu robiłam deser z gotowanej śmietany i takiego serka ale dodawałam żelatyny gdzie po ostygnięciu wyszło tak jakby "ptasie mleczko". I mam pytanie, czy ten krem jest dość sztywnej konsystencji? Czy bardziej lejący? Wygląda pysznie. Gdyby nie to, że właśnie robi się bezowy torcik z kremem i truskawkami wzięłabym się za ten deserek :-) ale co się odwlecze to nie uciecze :-) za kilka dni zabiorę się za rabarbar z mascarpone i pomarańczami :-) nie mogę się doczekać!

    OdpowiedzUsuń
  8. @justyna - krem ma podobną konsystencję jak ser mascarpone. Nie jest bardzo gęsty. Po godzinie w lodówce trochę gęstnieje i po włożeniu łyżeczki spokojnie można było sięgnąć do rabarbaru :) a krem nie zapadał się tylko trzymał się w 'kupie'.

    OdpowiedzUsuń