Strony

wtorek, 7 grudnia 2010

Bąbelkowy chleb z przyprawami


Dość często zaglądam na bloga Moje Wypieki, przy którejś z wizyt znalazłem przepis na 'Spiced bubble bread'. Strasznie spodobał mi się wygląd wypieku, przypomina trochę 'małpi chleb' z Nowego Świata; też jest z ciasta drożdżowego i z przyprawami korzennymi. W przedświątecznym klimacie wszystko pachnie cynamonem wiec postanowiłem spróbować zrobić to ciasto. Efekt wizualny - rewelacja, smakowy - świetny jak jest jeszcze ciepły. Po ostygnięci jest już mniej ciekawy, a bardziej chlebowy. Jak ktoś ma ochotę na lekką, cynamonową przekąskę do kawy, która nie jest zbyt słodka - to jest to strzał w dziesiątkę.

Składniki na ciasto:
700 g mąki pszennej chlebowej 
3 łyżki miękkiego masła 
4 łyżki mleka w proszku  
1 łyżeczka soli 
1,5 łyżeczki cukru 
15 g drożdży świeżych 
400 ml wody

Posypka:
50 g cukru 
1 1/2 łyżeczki cynamonu 
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Na stolnicy zagniatam ciasto z podanych składników. W pierwszej kolejności mieszam tłuszcz z mąką. Następnie dodaję sól, mleko w proszku, cukier, drożdże. Stopniowo dolewam wodę, tak żeby ciasto było elastyczne, nie za twarde i nie klejące. 

Pozostawiam do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości). Z wyrośniętego ciasta wypuszczam powietrze, zagniatam kilka razy i dzielę na 32 kawałki (na pół, każdą połówkę na pół  i na pół etc.aż powstały 32 części). Z każdego kawałka formuję kulkę i obtaczam w posypce. Kuliki wkładam do tortownicy 24 cm. Połowę kulek umieszczam na dnie, zostawiając miedzy nimi przerwy, tak by ciasto mogło  swobodnie rosnąć. Na nich układam kolejną warstwę kulek. 

Ciasto pozostawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Piekę 30 minut w 200 stopniach. 

1 komentarz: