Dwa tygodnie temu byłem na ślubie - piękny ślub, piękni młodzi, piękne małżeństwo - świetne się bawiłem a przy okazji spróbowałem kilka smakowitych rzeczy. Jedna z nich był warzywny szaszłyk z grilla. Za tym żeby go zrobić przemawia, że jest prosty, nie wymaga specjalnych składników, jest bardzo smaczny, kolorowy a z dodatkiem sosu może być daniem samym w sobie.
Składniki:
5 ziemniaków
2 papryki w różnych kolorach
cebula
Patyczki na szaszłyki namoczyłem przez około 0,5 godziny w wodzie. Ziemniaki obrałem i pokroiłem w cząstki. Z papryki usunąłem nasiona i pokroiłem w kostkę o boku 2 cm, cebulę podzieliłem na 4 części i oddzieliłem poszczególne łuski/warstwy. Na patyczki nabijałem na przemian ziemniaki, paprykę i cebulę. Ponieważ szaszłyki robiłem w warunkach domowych wrzuciłem je na rozgrzaną patelnie grillową. W warunkach zewnętrznych grill byłby świetnym rozwiązaniem. Po 15 - 20 minutach szaszłyki są gotowe.
Do szaszłyków świetny jest sos BBQ albo tysiąc wysp.