poniedziałek, 3 stycznia 2011

Schab pieczony w niskiej temperaturze


Bardzo lubię pieczone mięsa; karczki, boczki, schaby. W przypadku tego ostatniego, nie lubię jak jest suchy i rozsypujący się. Poszukałem po sieci, czy jest na to jakiś sposób i znalazłem stronę o pieczeniu w niskiej temperaturze (około 90 stopni). Pomysł wzbudził u mnie mieszane uczucia. Czy mięso się upiecze? Czy wszystko będzie jak trzeba? Postanowiłem zaryzykować i ryzyko się opłaciło. Mięso było upieczone, soczyste i smaczne. Muszę tylko dopracować marynatę. Jak już coś w tej kwestii ustalę, podam przepis. Tym razem użyłem octu winnego, mieszanki ziół i przypraw - ale muszę to dokładnie przemyśleć, jakie przyprawy i w jakich proporcjach. Mięso marynowało się niecałą dobę, w woreczku z zamknięciem strunowym.  Jak otwierałem lodówkę, to trochę je poobracałem i odkładałem na 'drugim' boku. Co do samego pieczenia - niezbędny jest termometr z sondą, żeby go wbić w mięso. Przed pieczeniem mięso trzeba obsmażyć z każdej strony. Piekłem mięso w temperaturze 100 stopni, aż schab, wewnątrz miał temperaturę 64, maksymalnie 70 stopni. W przypadku schabu ważącego trochę mniej niż kilogram (przy próbie wolałem użyć mniejszej ilości mięsa :)), zajęło mi około godziny i 40 minut. Wtedy piekarnik wyłączyłem i zostawiłem w nim mięso na około 15 minut. Również po wyjęciu, trzeba chwilę odczekać. Efekt jest naprawdę rewelacyjny.

7 komentarzy:

  1. Bardzo interesujący sposób:)

    OdpowiedzUsuń
  2. też nie lubię suchego mięsa, a szczególnie schab, więc z niecierpliwością czekam na przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe, lubię pieczone schaby, więc następnym razem spróbuję, tylko trzeba będzie się zaopatrzyć w termometr. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis. Ja jak chcę soczysty schab, to stosuję zasadę gotowania dwa razy po 5 minut. Jest rewelacyjny! A Twój wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no, intrygujący przepis na schab.
    wygląda na bardzo soczysty.

    OdpowiedzUsuń
  6. moja mama robi podobnie schab, jest cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oprócz schabu można tak samo zrobić pierś z indyka. PALCE LIZAĆ

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...