środa, 9 listopada 2011

Kanapka z pastą jajeczną


Niedawno wszedłem w posiadanie znacznej ilości jajek, zacząłem szukać różnych przepisów, na różnych stronach i blogach. Tak odkryłem przepis na pastę jajeczną. W sumie nie ma w niej nic niezwykłego, poza jedna rzeczą, która mnie zaintrygowała. Chodzi o gotowanie jajek. Nigdy nie wychodzą mi takie jak lubię, ścięte białko i lekko ścięte żółtko, wciąż w intensywnym żółtym kolorze.  A teraz mam takie za każdym razem bez pudła.

Składniki:
6 jajek
4 kromki razowego, żytniego chleba
szczypiorek
sól i pieprz

Jajka włożyć do garnka i zalać wodą około 2 cm ponad nimi. Zagotować wodę, jak zacznie wrzeć, zdjąć garnek z ognia i przykryć pokrywką na 7 minut. Po tym czasie włożyć jajka do zimnej wody na około 3 minuty. W czasie gdy jajka dochodzą, robię majonez.

Majonez:
1 żółtko
100 ml oleju
łyżeczka musztardy
łyżeczka octu
sól i pieprz

Do miseczki wbijam żółtko i ubijam rózgą aż zgęstnieje i zrobi się lepkie. Dodaję sól, musztardę, ocet i mieszam przez chwilę. Na początek dodaję kilka kropli oleju, cały czas mieszając. Stopniowo, dodaję olej, z czasem można dodać go więcej.  Przy tym mieszaniu trzeba się skupić na ilości oleju dodawanego do jajka, niż na mieszaniu rózgą. Jak majonez zrobi się jasny, lekki i gęsty znaczy, że jest gotowy. Teraz można go doprawić solą, pieprzem i musztardą. Jak wolisz delikatniejszy smak zamiast octu, można użyć soku z cytryny.

Ugotowane i ostudzone jajka obieram i rozgniotłem widelcem, ale niezbyt dokładnie. Dodałem dwie łyżki majonezu i posiekany szczypiorek. Doprawiłem solą i pieprzem. Kromki chleba podpiekłem w piekarniku, żeby były chrupiące (i żeby w mieszkaniu przyjemnie pachniało pieczywem ;) ). Można to zrobić w tosterze. Na ciepły chleb dałem odrobinę masła, liść sałaty i pastę, do tego plasterek pomidora. Po takim śniadaniu każdy dzień jest lepszy! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...