piątek, 16 marca 2012

Chlebek bananowy


Zdarza się wam zapomnieć o bananach gdzieś w kącie kuchni? Mnie tak. W tym czasie zmieniają stylizację z zielonożółtej na czarne grochy. Zmienia się też smak - nie lubię ich jeść. Najczęściej miksuję je z mlekiem i mam bananowego shake'a na śniadanie. Tym razem poszukałem przepisu na jakieś ciasto. Bardzo lubię przepisy Anny Olson, jak na razie wszystkie przepisy były świetne i wychodziły bez pudła. Tak było i tym razem. Lekkie ciasto o przyjemnym bananowym zapachu. 

Składniki na ciasto:
120 g masła
150 g cukru
2 jajka
łyżeczka cukru waniliowego
430 g mąki
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczkę cynamonu
1 1/2 szklanki rozgniecionych bananów (3 średniej wielkości)

Dobrze wymieszałem mikserem miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodałem jajka i mieszałem dalej. W drugiej misce wymieszałem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wszystkie sypkie składniki dodawałem na przemian z bananami do masła z cukrem cały czas mieszając mikserem. 
Ciasta wystarcza na dwie keksówki. Jeśli nie macie dwóch foremek, ciasto można piec partiami. Foremki posmarowałem masłem i posypałem mąką. Chlebki piekłem w 175 stopniach przez 35 minut, do suchego patyczka.

Do ciasta można dodać pokruszoną białą czekoladę.

Całość można polukrować. Najbardziej pasuje mi lukier z serkiem śmietankowym.

Składniki na lukier:
100 g cukru pudru
70 g serka np. Philadelphia
50 g masła

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i przełożyć na ciasto. Lukier świetnie nadaje się też do Cynamonek


2 komentarze:

  1. Mi sie zdarza specjalnie kupowac przejrzale banany, by zrobic z nich taki chlebek albo muffiny. Od bananowych wypiekow jestem uzalezniona :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A mnie się cynamonu sypnęło więcej i jest nieco ciemniejszy ale i tak PYCHA!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...