czwartek, 9 grudnia 2010

Kurczak w sosie koperkowym


 Czasem nie mam czasu na wielogodzinne siedzenie w kuchni, trzeba szybko zrobić obiad i zająć się czymś innym. Wtedy najlepsze są przepisy na włoskie 'primo piatto', zwykle zrobienie do niego sosu zajmuje tyle, ile gotuje się makaron. Tak samo kurczak - łatwo dostępny, daję wiele możliwości. Dobrze się czuje w słodkich klimatach ananasa i brzoskwini, ostrej kuchni meksykańskiej czy zaskakującej smakowo kuchni azjatyckiej. W jeden z takich dni zrobiłem coś prostego, szybkiego i niewymagającego - mój "fix-pomysł-na-obiad".

Składniki:
filet z kurczaka
200 ml smietany
1/3 łyżeczki mąki (jeśli będzie potrzebna)
kilka gałązek koperku
pieprz
sól

makaron tagliatelle 
oliwa z oliwek

Piersi z kurczaka kroje w kostkę. Do rondla wkładam łyżkę klarowanego masła, jak się rozpuści wrzucam kurczaka i podsmażam. Dodaję śmietanę i na niewielkim ogniu duszę, tak, żeby śmietana się zredukowała.

W tym czasie wrzucam makaron na posolony wrzątek z łyżką oliwy. Gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. 

Do kurczaka wsypuję posiekany koperek. Jak sos wydaje się za rzadki, dodaję trochę mąki i mieszam, aż zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem. Na talerz układam makaron, dodaję kurczaka z sosem i po 20 minutach mam obiad.

2 komentarze:

  1. lubię kurczaka i wstążki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja mam w domu wielkiego wielbiciela zarówno kurczaka jak i koperku (nawet z tego wszystkiego wiosną zasiałam koperek i sobie stoi ładny krzaczek na parapecie).

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...