wtorek, 14 czerwca 2011

Kolesław i majonez



Surówka prosta jak drut. Dla mnie smak wczesnego lata. Generalnie nie przepadam za kapustą, ale młoda połączona z marchewką i łyżką domowego majonezu - jestem w stanie zjeść każda ilość. A co do majonezu - odkąd nauczyłem się go robić, przestałem go kupować. W każdej chwili jestem w stanie wyczarować potrzebną ilość z kontrolą smaku od początku do końca - ale o tym poniżej w przepisie. Przy okazji domowego majonezu i jednego z jego składników - zgłosiłem bloga do serwisu Z pierwszego tłoczenia zachęcam do odwiedzania i prenumerowania 'Kuriera Kulinarnego' :) .

Składniki:
pół główki młodej kapusty
marchewka lub dwie
młoda cebula
2 - 3 łyżki majonezy
pieprz

Kapustę szatkuję, marchewkę trę na grubym tarle jarzynowym. Cebulę drobno siekam, wszystko mieszam i dodaje majonez.

Składniki na majonez:
1 żółtko
120 ml oleju
1 łyżka octu lub soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy
sól i pieprz

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jak jajko jest z lodówki wystarczy ogrzać ciepłą woda miskę. Do miski wbijam żółtko i ubijam rózga około minute, aż zrobi się geste i klejące. Do żółtka dodaję musztardę, szczyptę soli i ocet lub sok z cytryny. Radzę spróbować za pierwszym razem majonez z sokiem z cytryny jest delikatniejszy; rewelacyjny do kanapek. Dodając ocet, lub więcej musztardy stanie się ostrzejszy w smaku - taki najbardziej lubię do sałatek. Po dodaniu soku lub octu ubijam żółtko około 30 sekund. Teraz żółtko jest gotowe na połączenie z olejem. Najpierw trzeba go dodawać po woli, kroplami, cały czas mieszając. Wystarczy jedno uderzenie rózgą na sekundę. Stopniowa wlewam olej cienka stróżką. W połowie ilości oleju można nieco przyśpieszyć z wlewaniem.  Po dodaniu całego oleju majonez można doprawić solą, pieprzem, musztardą lub octem. W celu zabezpieczenia majonezu przed zważeniem, można wmieszać łyżkę wrzącej wody. Przy trzecim i kolejnym razie olej już spokojnie można wlewać 'na oko'. Dodatkowo nabiera się wprawy, tak że cała operacja nie trwa więcej niż 4 minuty, krócej niż przeczytanie tego przepisu.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...